Yerba mate to nic innego jak napar z ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis, St.Hillaire), składający się głównie z listków i patyczków tej rośliny. Jest ona uprawiana w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Ma niesamowite właściwości pobudzające, zdrowotne i odchudzające. Jest bogata w różnego rodzaju witaminy z grupy B m. in. B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B9, a także witaminę C i E. Dodatkowo w yerbie znajdziemy żelazo, magnez, krzem, wapń, fosfor, potas i cynk. Przede wszystkim jednak jest bogata w alkaloidy: teobrominę, teofilinę i kofeinę (tutaj zwaną mateiną ). Te składniki sprawiają, że yerba mate jest bardzo skuteczna w swoim działaniu. Wolno uwalniająca się moc z naparu podczas picia pobudza umysł i daje duży zastrzyk energii, a w dodatku oczyszcza organizm. Pomaga w walce z nadwagą, ponieważ wzmaga uczucie sytości, reguluje przemianę materii oraz działa przeciwcukrzycowo a także przeciwzapalnie. Chroni serce i reguluje ciśnienie krwi.
Akcesoria do Yerba mate :

Aby przygotować yerba mate potrzebujemy dwóch podstawowych rzeczy ( Matero i Bombille ). Mając taki zestaw możemy przystąpić do parzenia naparu. Matero, to naczynie do którego wsypujemy susz i zalewamy go wodą, natomiast bombilla ,to stalowa rurka zakończona na dole sitkiem zapobiegającym przedostawaniu się suszu bezpośrednio do ust. Wyróżniamy kilka rodzajów matero : Palo santo, to naczynie wykonane ze świętego drzewa, które jest jednym z najintensywniej pachnących drzew na świecie. Podczas zalewania suszu wodą w palo santo uwalnia się żywica, dzięki której uwalnia się przyjemny, delikatny zapach. Naczynie najczęściej posiada zewnętrzne okucie, które chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi i użytkownika przed oparzeniem się. Kolejnym rodzajem matero jest tykwa wykonana z łupiny owocu tykwy kalebasowej. Robione są ręcznie co sprawia, że każde naczynie jest jedyne w swoim rodzaju. Wymaga specjalnego przygotowania, ale proces ten nie jest skomplikowany i nazywa się Curado. Tykwę należy zalać suszem z yerba mate i odstawić na czas około 12 godzin, następnie opróżnić i umyć naczynie pod bieżącą wodą. Po tym procesie z pomocą łyżeczki należy delikatnie wyskrobać resztki miąższu z łupiny owocu. Na koniec należy odstawić tykwę do wyschnięcia, nie odwracając jej dnem do góry. Jest jeszcze matero ceramiczne, wykonane z różnych materiałów. Jest dość popularne ze względu na niską cenę i łatwość w utrzymaniu czystości. Nie wymaga specjalnych przygotowań i można je myć w zmywarce, dzięki materiałom z których są wykonane mają wysoką wytrzymałość.
Proces parzenia Yerba mate:

- Wsypujemy susz do naczynia.
- Przechylamy naczynie w dowolną stronę, aby zrobić miejsce na bombille.
- Wkładamy bombille.
- Zalewamy susz przegotowaną wodą, ostudzoną do temperatury 70-75 stopni C.
- Po krótkiej chwili dolewamy wodę, ponieważ świeży susz wchłonie znaczną jej ilość.
- Kilka minut później możemy pić przygotowany przez nas napar.
- Ten sam susz można zalewać kilkukrotnie.
Proces przygotowania tykwy zwany Curado:

Tykwy muszą zostać poddana procesowi zwanemu „ Curado ”. Nie jest,to skomplikowany proces i należy go przeprowadzić tylko jeden raz. Zabieg „ curado ” przeprowadza się w celu zabezpieczenia tykwy przed ewentualnym pękaniem i zniszczeniem. Proces przeprowadzenia „ curado ” :
1. Zalej 2/3 tykwy suszu dowolnej Yerba mate (może to być już zużyty susz,przesypany z innego naczynia).
2. Susz należy zalać gorącą woda i odstawić na czas około 24 godzin.
3. Po upływie około 24 godzin należy opróżnić naczynie z suszu i opłukać pod bieżącą woda.
4. Używając łyżeczki należy ostrożnie wydrapać resztki owocu z tykwy. Trzeba wydrapać tylko wierzchnią warstwę,tak aby nie uszkodzić tykwy.
5. Zostawiamy do osuszenia, nie odwracając naczynia dnem do dołu.
6. Po wyschnięciu nasza tykwa jest gotowa do użytkowania. Procesu „ Curado ” nie trzeba powtarzać.
*Proces „ Curado ” stosuje się tylko w przypadku Tykwy – naczynia wykonanego z łupiny owocu tykwy kalebasowej.