Jeśli jesteś nowy,to wpis dla Ciebie.

Jak przygotować pierwszą yerbę? Sprawa jest prosta!

yerba mate przygotowana w sposób terere ( na zimno ) z kostkami lodu i listkami świeżej mięty

Przedmioty, które będą nam potrzebne do przygotowania yerby:

  • Bombilla* – metalowa słomka zakończona sitkiem,która jest niezbędna do picia yerby w sposób tradycyjny. Jej głównym zadaniem jest oddzielanie fusów od naparu. Jej łyżeczkowaty kształt został stworzony do jej drugiej funkcji jaką jest ułatwienie opróżniania naczynia z zużytego już susz. Na rynku jest wiele rodzajów bombil, które różnią się na przykład: materiałem z jakiego są wykonane ( zwykła stal , INOX, alpaka,bambusowe). Różnią się również kształtem,oraz długością i kolorem.
  • Matero – Jest to naczynie stworzone do przygotowywania i picia yerby. Jest potrzebne, ale nie niezbędne. Na sam początek jeśli ktoś chce spróbować naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, ale nie jest pewny, czy yerba jemu posmakuje, może do przygotowania yerby wykorzystać zwykły kubek czy grubszą szklankę. Jeśli yerba nas oczaruje, to z pewnością będziemy chcieli się zaopatrzyć w tradycyjne naczynie, które wykorzystywane jest we wszystkich krajach w których yerba jest znana. I tak samo jak w przypadku bombilli, matera różnią się materiałem z jakiego są wykonane ( ceramika,tykwy, palo santo, szkło, guampa ), prócz tego, że różnią się materiałem z jakiego są wykonane, to różni je również wielkość oraz kształt.
  • Woda o odpowiedniej temperaturze*- Yerbę zalewamy wodą o temperaturze nie wyższej niż 85 stopni. Zalanie wrzątkiem sprawi, że yerba się „obrazi” i będzie nie do wypicia. Dla nas najlepszą temperaturą wody przy większości gatunków yerby, to 70-75 stopni. Latem yerbę można przygotowywać jako „terere” , czyli yerba przygotowana na zimno. Do terere świetnie pasują yerby o smaku cytrusowym zalane zimną woda z dodatkiem kostek lodu i listkami świeżej mięty, mamy wtedy gwarancję orzeźwienia w upalne letnie dni.
  • Czajnik ze wskaźnikiem temperatury, lub termometr- W dzisiejszych czasach czajniki wyposażone są we wskaźnik temperatury co pozwala nam monitorować kiedy woda będzie odpowiednia do zalania yerby. Drugą opcja jest termometr do wody, który można zakupić w naszym sklepie za niewielką kwotę. Znajduje się w zakładce „dodatki”. Trzecią opcją, jest tak zwana metoda ” na palec „. Przelewamy gorącą wodę do jakiegoś naczynia i czekamy około 3 minut. Wkładamy palec po tym czasie, jeśli jesteśmy wstanie wytrzymać ,trzymając palec w wodzie, to temperatura jest odpowiednia do zalania yerby. Uwaga! nie wkładać palca od razu po zalaniu naczynia wrzątkiem, ponieważ się poparzymy.
  • Termos lub dzbanek termiczny- Yerba cechuje się tym, że jeden zasyp można zalewać kilka razy. W zależności od gatunku nawet do 8 razy ( do czasu aż będziemy czuć, że susz już się wypłukał i stracił smak, ale trzeba pamiętać, żeby nie zostawiać wilgotnego suszu na następny dzień. Ustalmy, że jedno świeże zasypanie będzie na jeden dzień. Wieczorem opróżniamy matero, które później myjemy ,żeby było gotowe na następny dzień). Termos jest fajną opcją jeżeli chcemy zabrać yerbę gdzieś ze sobą. Przygotowujemy wodę, przelewamy wodę do termosu i możemy robić „dolewki” na spacerze , lub na jakiejś wyprawie. Dzbanek termiczny można wykorzystać w domu, przy pracy na komputerze, lub oglądając ulubiony serial. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie optymalnej temperatury przez kilka godzin. Oba przedmioty są dostępne w naszym sklepie w zakładce „dodatki”.
  • Yerba Mate* – Ostatnią najbardziej oczywistą rzeczą jest opakowanie yerby! Na rynku mamy wiele rodzajów yerby, które różnią się regionem pochodzenia, smakiem, mocą,dodatkami w postaci suszony owoców, grubością cięcia suszu, gramaturą, oraz nazwą. Osoby początkujące najczęściej sięgają po yerby smakowe, ponieważ jak wiadomo yerba klasyczna cechuje się gorzkim smakiem. Yerby smakowe wzbogacone są w naturalne aromaty i jest ich tak wiele, że na pewno znajdziemy swój ulubiony smak.

Przygotowanie yerba mate:

  • Wsypujemy susz do naczynia. Jeśli jesteś osobą początkującą to sypiemy mniej niż pół objętości naczynia np. 1/3. Jeśli jest za mocna, to sypiemy jeszcze mniej, jeśli jest za słaba, to sypiemy więcej. Kwestia indywidualna. Yerbę ma się nam pić dobrze.
  • Przechylamy naczynie w dowolna stronę, żeby susz ułożył nam się na ściance naczynia.
  • Wkładamy bombille tak, żeby dotykała dna naczynia.
  • Zalewamy susz przygotowaną wodą, ostudzoną do temperatury 70-75 stopni C.
  • Po krótkiej chwili dolewamy wodę, ponieważ świeży susz wchłonie znaczną jej ilość.
  • Kilka minut później możemy pić przygotowany przez nas napar.
  • Ten sam susz można zalewać kilkukrotnie.
Proces zaparzania yerby

One thought on “Jeśli jesteś nowy,to wpis dla Ciebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *